2021. már 04.

Veszélyben a saját üzemeltetésű Microsoft Exchange levelezők

írta: BIZA
Veszélyben a saját üzemeltetésű Microsoft Exchange levelezők

Az Amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Ügynökség (CISA) riasztást adott ki, amelyben figyelmeztetnek egy folyamatban lévő adatlopási kampányra. Valószínűleg kínai hackerek ismeretlen szoftverhibát kihasználva sikeresen támadnak MS Exchange szervereket.

exchange1.png

A felfedezett támadások jellemzője, hogy aktív Antivírus védelmi megoldások használata mellett is sikeresen fertőznek saját üzemeltetésű (on-premises) Exchange Server 2010, 2013, 2016 és 2019 szervereket.

A nulladik napi (Zero-day, 0-day) sérülékenység a felhős rendszereket állítólag nem érinti – de ezt szokás szerint csak hónapokkal később szokták beismerni ☹

A legfertőzötteb terület természetesen az USA, de számottevő fertőzés van már Európában – elsősorban Németországban – is. Ez valószínűleg óráról–órára változik. A fertőzött szerverek jelentős részére telepítenek web shell-t, amivel aztán tetszőleges parancsokat tudnak végre hajtatni az áldozatokkal.

 A CISA nyomatékosan felszólítja a szervezeteket a frissítések azonnali telepítésére, amivel elejét lehet venni az informatikai katasztrófának.

 

Ha Önöket is érintheti a probléma, és segítségre van szükség a rendszer biztonságossá tételéhez, vagy az on-line munkavégzést szeretnék a lehető legbiztonságosabbá tenni, a Biztonság Akadémia üzemeltetési szakértői készek segíteni benne.

https://BiztonságAkadémia.hu

Szólj hozzá

security Microsoft Biztonság Hacker Exchange